© Rootsville.eu

Joy Lapps & Larnell Lewis (Can)
tiltle: The Caribbean Christmas Mixtape 1
music: Jazz - Calypso
release date: november 15, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Joy Lapps

© Rootsville 2024


Kerstmis gaat gepaard met bekende voorbereidingen: gevulde kousen, sierbomen en feesten om de meest kieskeurige smaakpapillen te plezieren. Maar voor veel Afro-Caribische gemeenschappen is dat nog maar het begin. Voor steelpanartiest Joy Lapps en haar man, drummer Larnell Lewis, resoneert Kerstmis met een specifieke kwaliteit van geest en muzikaliteit. The Caribbean Christmas Mixtape Vol. 1 legt dit vast met een fantasierijke set van opnieuw uitgevonden klassiekers en viert de artistieke vindingrijkheid van het Caribisch gebied, terwijl het zich ontvouwt als een muzikale liefdesbrief aan familie, vrienden en geloof.

Joy en Larnell werden geboren uit ouders die vanuit de Caribische eilanden Antigua en St. Kitts naar Canada emigreerden en groeiden op in de metropool Toronto, te midden van uitgebreide families met een rijk muzikaal erfgoed. Zelfs voordat Joy steelpan omarmde, liet haar vader (een populaire feest-dj) haar kennismaken met Caribische genres als zouk, soca en calypso. Uiteindelijk nam Joy verschillende albums op waarin ze steelpan onderzocht binnen de Caribische, sacrale en populaire muziek, voordat ze haar masterdiploma behaalde door onderzoek te doen naar de geschiedenis en ontwikkeling van compositie voor steelpan in Jazz.

Omringd door multi-instrumentalisten binnen zijn directe en uitgebreide familie, vormde Larnells leven als een "podiumbaby" zijn empathische artistieke gevoeligheid. Gezien zijn encyclopedische begrip van ritme, een opleiding aangevuld met een mozaïek van stijlen en liveoptredens, voelde Larnells uiteindelijke rol als een van Snarky Puppy's drummers voorbestemd. Als muzikaal leider van hun kerk introduceerde zijn vader hem in alles van soul, R&B en gospel tot de Caribische ritmische tradities van zouk, spouge en reggae. Spelen in de kerk verfijnde ook een vaardighedenset ter ondersteuning van gemeenschappelijke expressie.

Joy en Larnell kregen de kans om te "workshoppen" wat uiteindelijk The Caribbean Christmas Mixtape Vol. 1 zou worden door middel van live-optredens als onderdeel van de jaarlijkse concertreeks JAZZ.FM91 in Toronto. Nadat de Caribische gemeenschap van Toronto zich routineus verheugde, realiseerden ze zich dat het tijd was om "het project op was te zetten." Door dansbare muziek te maken zonder het te versimpelen, en nummers te voorzien van stijlvolle Caribische thema-arrangementen, realiseerde het stel zich hun kenmerkende vibe binnen dit muziekgenre.

Door gedeelde geschiedenissen te doorzoeken, herinneringen op te halen aan het kijken naar The Sound of Music en het luisteren naar het populaire Soul Christmas-album uit de jaren 60, leunde het stel op hun "mix-tape"-filosofie om het publiek te verrukken met de vrolijke diversiteit van Caribische muziek. Het project werd ook een kans voor zelfexpressie. "Hier is een kant van mij die je niet kent," legde Larnell uit. "Dit was de weg die ik bewandelde. Dit is hoe Kerstmis klonk als mijn familie bij elkaar kwam en instrumenten bespeelde en zong en danste." Voor Joy was dit proces net zo aangrijpend. "Muziek is onderdeel van hoe we samenkomen, hoe we ons bezighouden met en onze gemeenschap versterken. En vaak ook gewoon om iets goeds te doen voor de ziel."

Soca Sleigh Ride zet meteen de toon voor het album. Deze live-uitvoering combineert soca, het populaire calypso-geïnspireerde Trinidadiaanse genre, met een speelse, popmuziek, dansvloergevoeligheid. De afgemeten maar aangeschoten bewerking van Santa Claus is Coming to Town door Larnell beeldt op speelse wijze die verwant af die misschien, soort van, soort van, vergeten is om de jerk chicken mee te nemen. Petite Papa Noël (Little Father Christmas) is oorspronkelijk geschreven door de Franse zanger en acteur Tino Rossi en laat Joy en haar zus Subria Lapps zang delen in het Engels en Frans. Met zijn zachte zouk-thema, een stijl die werd gepionierd door de Franse Antilliaanse band Kassav, bevat het nummer Roger Millers populaire slaapliedje Old Toy Trains.

Edelweiss, vereeuwigd in de film The Sound of Music, laat krachtige vocalen horen van Justin Bacchus en Subria Lapps, begeleid door steelpan en het elegante werk van pianist Jeremy Ledbetter. Geïnspireerd door de steelpan fusion groep Caraib to Jazz, mixt Larnells arrangement van O Little Town of Bethlehem Jazz met een subtiele dancehall beat, wat een dynamische setting creëert voor een prachtige pan solo van Joy. Met een Dominicaanse cadans, keert Zouk terug op Have Yourself a Merry Little Christmas, een uitvoering die net zo betoverend is als naar huis lopen door zacht zand of sneeuw.

Metaforisch synchroon transformeert en soleert Larnell briljant op Little Drummer Boy. Dicht met zijn fascinerende mix van gospel, fusion en Afrobeat, laat het arrangement zien hoe kerstliederen verfijnde populaire muziek kunnen worden. De reggae-uitvoering van Carol of the Bells is gebaseerd op de muziek van Peter Tosh en Bob Marley. Aangemoedigd door Joys heldere spel en Larnells beheersing van het genre, laat de melodie traditionele versies in vergelijking daarmee verbleken. Na een album met zoveel uitgebreid ingepakte cadeaus stoppen we Silent Night, met het trio Joy, Larnell en pianist Courtenay Frazer. Als onderdeel van de wereldwijde cultuur bestaat kerstmuziek om ons ons hele leven te inspireren. Meer dan alleen een draagbaar feest, The Caribbean Christmas Mixtape Vol. 1 is een alternatieve vakantiesoundtrack. Met zijn speelse benadering, toegankelijke aard en diverse mix van Caribische invloeden, stroomt het album moeiteloos van het ene muzikale avontuur naar het andere. Warm uitgenodigd, zullen luisteraars de gemeenschap van Larnell Lewis en Joy Lapps-Lewis ervaren met al zijn flair, oprechtheid en humor. Vol met innovatie, versierd met glinsterende muzikaliteit, is The Caribbean Christmas Mixtape Vol. 1 een feest voor de geest, een bevrijding voor het lichaam en een balsem voor de ziel.